Tambah Loan ASB

Standard

Semalam aku pi sign agreement utk tambah Loan ASB-i dengan Maybank Islamic Jalan Satok, Kuching Sarawak. Sebenarnya dah lama aku tunggu Islamic ASB Loan ni dibuka semula sebab sebelum ni Maybank Islamic terpaksa menghentikan buat sementara waktu Pinjaman ASB-i ini. Reason yang diberi ialah Panel Syariah Suruhanjaya Sekuriti meminta pinjaman ASB-i diperkemaskan syarat-syarat pinjaman berbanding pinjaman konvensional ASB.

Kenapa aku sanggup menunggu hampir setahun (diberhentikan sementara sejak Ogos 2011)?

Pertamanya Pinjaman ini berbentuk pinjaman secara Islam. Dimana perjanjian yg dibuat dan di akad adalah mengikut konsep bai’Inah dimana

  • Bank akan menjual Asetnya pada harga Jualan dan aku bersetuju untuk membeli secara bayaran bertangguh; dan kemudiannya
  • AKU bersetuju untuk menjual balik ASET tersebut dan pihak BANK bersetuju untuk membeli Aset tersebut pada harga BELIAN

Paling best, pinjaman ASB-i dari Maybank ini tiada ikatan kontrak (Lock In Period) dimana sekiranya aku ingin menarik diri dalam tempoh pinjaman, aku tidak akan dikenakan apa-apa bayaran penalti/denda. jadi amat berbaloi aku menunggu hampir setahun. Dan memandangkan ASB telah aku penuhkan dengan menggunakan OPM (Others People Money), cash yang ada akan aku laburkan pada tempat yang lain seperti AS1M, IPO ataupun Emas . Untuk pelaburan emas aku rasa nak relaks dulu sebab harga tak menentu.. tapi bagi sesetengah pelabur tegar inilah masa terbaik utk beli emas.
image
Paling best bila buat loan ASB ni, aku dpt banyak hadiah. Dulu, masa buat loan yg sama di tempat yg sama aku dpt hadiah beg laptop. Tahun ni pun dpt hadiah yg sama.. tu pun sebab aku demand…
image
semua yg ada dlm gambar tu hadiah yg diberi. Best tak…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s